Byggeprosessen fra A-Å

Følelsen av å eie noe eget, kunne bestemme selv og leve ut dine drømmer - den må du kjenne på!

Å kjøpe nybygg kan virke utfordrende, spesielt hvis du er ny til prosessen. I denne artikkelen vil vi gå gjennom de ulike trinnene i kjøpsprosessen, fordelene ved å kjøpe nybygg og garantier som beskytter deg som kjøper. Vi vil også se på noen av de mest vanlige spørsmålene og bekymringene folk har når de vurderer å kjøpe nybygg.

Fordeler med å kjøpe nybygg

Ingen budrunder og fastpris

En av de største fordelene med å kjøpe nybygg er at du slipper budrunden som ofte er forbundet med kjøp av brukt bolig. I stedet er det faste priser og "førstemann til mølla" prinsippet som gjelder. Dette betyr at du ikke trenger å bekymre deg for å bli dratt inn i en budkrig og ende opp med å betale mer enn du hadde planlagt.

Nyeste byggestandarder og tekniske krav

Når du kjøper nybygg, får du en bolig som er bygget etter de nyeste byggestandardene og tekniske kravene. Dette innebærer at boligen er godt isolert, energieffektiv og bygget med moderne materialer og teknikker. Dette kan føre til lavere energikostnader og et bedre inneklima sammenlignet med eldre boliger.

Mulighet for tilvalg og personlige tilpasninger

Ved å kjøpe nytt og komme tidlig inn i prosessen, har du en unik mulighet til å skape ditt eget særpreg. Etter kjøpet vil utbygger kalle deg inn til et tilvalgsmøte (dersom tilvalgsprosessen ikke har utgått). Der vil du få muligheten til å gjøre personlige tilpasninger på for eksempel kjøkken og bad, fra et utvalg fra gitt leverandør. Husk å spørre utbygger om tilvalgsfrist, og om det fortsatt er mulig å gjøre endringer dersom byggeprosessen er i gang. NB! De fleste tilvalg har en tilleggskostnad.

Kjøpsprosessen for nybygg

1. Finn en bolig og meld interesse

Det første steget i prosessen er å finne en bolig som passer dine behov og ønsker. Dette kan innebære å søke på internett, dra på visninger og snakke med meglere og utbyggere for å få en følelse av hva som er tilgjengelig i markedet.

Når du har funnet en bolig du er interessert i, kan du melde din interesse og reservere boligen uforpliktende i for eksempel 24 timer for å avklare finansiering og andre ting med banken. Dette gir deg også tid til å vurdere om dette virkelig er den rette boligen for deg, uten å bekymre deg for at noen andre skal snappe den opp. En ting å tenke på i dette stadiet, er om du ønsker å kjøpe en bolig "klar for egeninnsats" - som medfører mer ansvar på deg som kjøper, eller en "nøkkelferdig bolig" - som du overtar 100% ferdig.


I denne artikkelen forklarer vi hva "nøkkelferdig bolig" innebærer for deg som huskjøper, og hjelper deg med å avgjøre om det er det riktige valget for deg.

2. Inngå kjøpsavtale

Dersom du bestemmer deg for at dette er den rette boligen for deg, er neste steg å inngå en kjøpsavtale med selger. Kjøpsavtalen er en juridisk bindende kontrakt som beskriver vilkårene for kjøpet, inkludert kjøpesum, overtakelsesdato og eventuelle forbehold.

Det er viktig å lese gjennom kjøpsavtalen nøye og stille spørsmål til utbygger hvis det er noe du er usikker på. Dette er også tiden for å avklare eventuelle forbehold du måtte ha, som for eksempel finansiering eller salg av nåværende bolig.

3. Kontraktsmøte med utbygger

Etter at kjøpsavtalen er signert, vil du ha et kontraktsmøte med utbygger. Målet med møtet er å gjennomgå kjøpsavtalen, avklare eventuelle spørsmål og bekrefte vilkårene for kjøpet. Utbygger vil også informere deg om de neste stegene i prosessen og hva du kan forvente fremover.

4. Tilvalgsmøte med utbygger

Som nevnt tidligere, gir kjøp av nybygg deg muligheten til å gjøre tilvalg og personlige tilpasninger i boligen. Etter kontraktsmøtet vil utbygger invitere deg til et tilvalgsmøte, der du får muligheten til å velge blant ulike materialer, løsninger og farger for kjøkken, bad og andre rom i boligen. Husk å være oppmerksom på tilvalgsfrister og eventuelle ekstra kostnader forbundet med tilvalgene.

5. Byggeprosessen og oppfølging

Under byggeprosessen vil utbygger holde deg oppdatert om fremdriften. Det kan være lurt å besøke byggeplassen med jevne mellomrom for å se hvordan arbeidet skrider frem og for å få en følelse av hvordan boligen din utvikler seg. Dette kan også være en god anledning til å stille spørsmål og diskutere eventuelle bekymringer med utbygger.

6. Ferdigbefaring og overtakelse

Når boligen nærmer seg ferdigstillelse, vil du bli invitert til en ferdigbefaring. Dette er en inspeksjon av boligen der du, sammen med utbygger, går gjennom boligen for å identifisere eventuelle feil og mangler som må rettes opp før overtakelse. Det er viktig å være grundig under ferdigbefaringen og notere eventuelle avvik, slik at utbygger får mulighet til å rette opp i disse før du overtar boligen.

Overtakelsen skjer vanligvis kort tid etter ferdigbefaringen. På overtakelsesdagen vil du møte utbygger for å gå gjennom boligen nok en gang og kontrollere at alle avvik fra ferdigbefaringen er rettet opp. Deretter vil du motta nøklene til din nye bolig og overta ansvaret for den. Du vil også få all nødvendig dokumentasjon, som garantier, brukerveiledninger for installerte systemer og kontaktinformasjon for utbygger og håndverkere som har arbeidet på prosjektet.

7. Oppgjør og innbetaling

I nybyggprosjekter er det vanlig med 10% forskuddsbetaling ved inngåelse av kontrakt. Resten av oppgjøret skjer vanligvis noen dager før du skal flytte inn. Utbygger vil gi deg mer informasjon om dette når overtakelsen nærmer seg. Prisen som er oppgitt ved aksept av bud (bindende kjøpsbekreftelse) er den samme som du betaler når du overtar boligen, uten prisregulering.

Garantier og reklamasjonsrett ved kjøp av nybygg

Når du kjøper en ny bolig som forbruker, gjelder Bustadoppføringslova. Loven regulerer avtaler mellom entreprenør og forbruker om oppføring av ny bolig, det vil si bolig som ikke er ferdigstilt på avtaletidspunktet. Loven inneholder blant annet bestemmelser om entreprenørens plikter i forbindelse med arbeidet, samt hvilke krav forbrukeren kan gjøre gjeldende dersom det foreligger forsinkelse eller mangel i den forbindelse.

Etter ferdigstillelse gir loven deg en reklamasjonstid på fem år. Dette betyr at dersom det oppdages feil eller mangler ved boligen etter overtakelsen, kan du kreve at utbygger retter opp i disse uten ekstra kostnad for deg. Det er viktig å være oppmerksom på reklamasjonsfristen og melde eventuelle feil og mangler så raskt som mulig.

I tillegg til reklamasjonsretten, vil du ofte ha en 1-årsbefaring. Dette er en befaring som gjennomføres omtrent ett år etter at boligen er ferdigstilt, der utbygger og eventuelt en uavhengig takstmann går gjennom boligen for å identifisere eventuelle feil og mangler som har oppstått i løpet av det første året. Disse vil da bli rettet opp av utbygger uten ekstra kostnad for deg.

Oppsummering

Kjøp av nybygg kan være en spennende og givende prosess, men det er viktig å være godt informert og forberedt på de ulike trinnene i prosessen. Å vite hva du kan forvente og hvilke garantier og rettigheter du har som kjøper, kan bidra til å gjøre hele opplevelsen mer behagelig og problemfri.

Gjennom denne artikkelen har vi gjennomgått noen av fordelene ved å kjøpe nybygg, trinnene i kjøpsprosessen og garantier som beskytter deg som kjøper. Med denne kunnskapen i bakhånd, vil du være bedre rustet til å navigere i nybyggmarkedet og finne drømmeboligen.

Her kan du se hvilke nye boliger vi har til salgs for øyeblikket


Artikler

FAQ / Ofte stilte spørsmål

Hva er husbankfinansiering

Byggeprosessen fra A-Å